суботу, 2 січня 2016 р.

Як приготувати кутю. Рецепти приготування куті

Походження куті вчені пов’язують із щоденною їжею із зерен пшениці, маку та меду. Мак і мед багато століть були символами багатства і здоров’я в сім’ї. Простота приготування куті, її хороший смак і ситність збереглися в обряді під час Різдвяних свят.




 До наших днів технологія та спосіб приготування куті не зминилися. Символіка куті, як різдвяної обрядової страви Як приготувати кутю




Кутя (кутя) – страва, з якої в Україну починають трапезу на Святий вечір. Про кутю вперше згадується на початку XII століття в літописі Повість временних літ. За старих часів кутю готували найчастіше з пшениці, рідше з ячменю.

Зерна товкли в ступці, але так щоб не роздрібнити їх, а тільки здерти з них лушпиння. У більш пізній час кутю стали робити з рису. Спочатку кутю готували з медом або ситою(розведений у воді мед). Пізніше в кутю стали додавати макове молоко (запарений і розтертий мак), родзинки, а також подрібнені горіхи й цукровий сироп.

 Продукти, з яких готується кутя, мають символічне значення: Зерно є символом воскреслого життя. Мед вважається символом здоров’я і благополучного побуту (солодкого життя). Мак символізує достаток у сім’ї. Вважають, що чим багатша (тобто смачніша і ситніша) кутя, тим кращий буде врожай і вищий достаток у сім’ї. Виходячи з цих міркувань на Україну в переддень Різдва (у Святий вечір) кутю називали багатою й робили її дуже смачною.



 Пшенична кутя.

 Рецепт приготування

Продукти, необхідні для приготування пшеничного куті:



1 стакан зерен пшениці;
100 г маку;
100 г почищених волоських горіхів;
1-3 столові ложки меду;
Цукор до смаку.

Рецепт приготування пшеничної куті:

 Зерна пшениці товчуть у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем, періодично підливаючи небагато теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася.

 Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просіваючи і промиваючи. На воді з чистих зерен варять звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, охолоджують, підсолоджують по смаку.

Окремо розтирають мак до одержання макового молочка, додають мед, все перемішують і додають до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою. В кінці додають товчені ядра волоських горіхів.

Іноді також додають родзинки, але це необов’язково. Для підсолоджування краще використовувати тільки мед.



Рецепт приготування рисової куті.


 Продукти, необхідні для приготування рисової куті:

1 стакан рису;
100 г маку;
100 г ядер волоських горіхів;
1-3 столові ложки меду;
Цукор до смаку.


Рецепт приготування рисової куті:

Іноді кутю готують з рису, але рис слід приготувати особливо. Склянку рису насипати у кастрюлю та залити півтора склянками кип’ятку.
 Щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому, три хвилин – на малому.

Ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на парі. Співвідношення всіх інших компонентів для куті таке ж, як у попередньому рецепті.




 Пшенична кутя з родзинками. 


Рецепт приготування


Продукти, необхідні для приготування пшеничної куті з родзинками:


 Пшениця 1 склянка;
Мак 100 г;
Горіхи волоські 100 г;
Ізюм 100 г;
Мед 1-2 ст.л.

Рецепт приготування пшеничної куті з родзинками:

Пшеницю зварити до готовності, але так, щоб не розварилася. Мак проварити 5-10 хвилин, відцідити і розчавити качалкою про обробну дошку або потовкти в ступі.
Горіхи обсмажити на сковороді, поламати на невеликі шматочки. Ізюм залити окропом, воду злити, перебрати ягоди, видаляючи плодоніжки. Пшеницю, мак і горіхи змішати з медом і родзинками.



 Рецепт приготування куті з сухофруктами і малиною.


 Продукти, що необхідні для приготування пшеничної куті з сухофруктами і малиною


2 склянки цільних зерен пшениці або рису;
півсклянки чи третину (за смаком) меду;
сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку;
родзинки і (або) сушена малина чверть склянки.


Рецепт приготування пшеничної куті з сухофруктами і малиною:

Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки.

 Все варити ще хвилини дві. У остигнула масу додати мед. Залишити на 1-2 години. Смачної куті та веселих свят!





Джерело:http://how-to-do.org/

Немає коментарів:

Дописати коментар